Într-un ceas mecanic, rotitele ceasului sunt puse in miscare de o spirala, asa numita "mainspring". Într-un ceas mecanic sau manual, energia este stocată în spirala/mainpring, care va fi trasa/pusa in miscare prin rotirea cheitei aflata de obicei in partea dreapta a ceasului la ora 9. Energia de la arc/spirala forțează mișcarea ceasului până când se scurge si ceasul se va opri(de obicei tine cu aproximatie o zi,doua), cerând ca arcul să fie înfășurat din nou. 

Un ceas cu auto-înfășurare/self-winding are un mecanism care învârte spirala folosind mișcările purtătorului. De acolo si denumire ceas automatic. Ceasul conține o greutate oscilantă care prin miscarea purtatorului da energie ceasului.

Exista nenumarate modele de mecanisme automatice si/sau mecanice, depinde de buzunarul fiecaruia.

Mai jos aveti cateva exemple de ceasuri automatice si mecanice;

Ceasuri la un pret-calitate excelent sunt ceasurile ieftine din gama seiko 5. La un  pret mic primesti un ceas foarte fiabil care are o abatare in medie de 15 secunde pe zi.

https://www.bombastic.ro/ceasuri-barbatesti/2143-ceas-de-mana-barbatesc-original-seiko-5-automatic-snk617.html

https://www.bombastic.ro/ceasuri-barbatesti/2578-ceas-automatic-seiko-5-snka23k1.html 

https://www.bombastic.ro/ceasuri-barbatesti/2899-ceas-de-mana-barbatesc-seiko-new-monster-2-automatic-srp311.html

sau ar mai fi si ceasurile japoneze orient care au fost preluate de firma seiko acum ceva timp. La fel, pret-calitate imbatabil comparativ cu ceasurile elevetiene.

https://www.bombastic.ro/automatice-mecanice/3310-ceas-de-mana-orient-automatic-open-heart-fdb05001d0.html

https://www.bombastic.ro/diver-scufundari/4236-ceas-automatic-orient-m-force-sel03001d0.html

https://www.bombastic.ro/ceasuri-barbatesti/4322-orient-diver-ray-ii-faa02005d9.html

sau din gama citizen automatic ceva mai special ar fi seria Signature:

https://www.bombastic.ro/automatice-mecanice/3438-ceas-de-mana-barbatesc-citizen-signature-grand-classic-nb3010-52a.html

https://www.bombastic.ro/ceasuri-barbatesti/3102-ceas-de-mana-barbati-automatic-citizen-signature-grand-touring-nb1031-53l.html