Dictionar terminologie specifica

A

Afisare a fazelor Lunii

Ceasurile care sunt dotate cu aceasta facilitate sunt capabile sa calculeze si sa afiseze pe ecranul digital calendarul fazelor Lunii si, plecand de aici, sa calculeze alternanta flux-reflux a nivelului apelor marii.

Deasemenea, stiind fazele Lunii, ceasul va poate afisa care sunt cele mai bune zile pentru pescuit sau vanatoare, fiind cunoscut ca animalele sunt influentate in activitatea lor de catre Luna.

Alarma

Un dispozitiv care emite un sunet, repetat sau nu, la un timp prestabilit.

Analog

Afisaj traditional pentru ceas, cu indicatoare pentru ora, minute si/sau secunde.

Auto-Iluminare

Functia de iluminare a cadranului se declanseaza automat la miscarea mainii cu ceasul la o pozitie care este paralela cu pamantul si apoi inclinarea lui ferma spre dumneavoastra la mai mult de 40o de sol.

Automatic (mecanism)

Un ceas automatic este un ceas mecanic, prevazut cu regulator cu balansier al carui arc motor este tensionat de miscarile bratului si nu necesita intoarcere manuala zilnica. Mecanismul automatic elimină nevoia întoarcerii sporadice a ceasului, acumulând energia necesară din mişcările mâinii. Pentru a reusi aceasta incarcare automatica, ceasul contine un "rotor" in forma de semicerc. Miscarile normale ale bratului purtatorului provoaca miscarea rotorului in jurul axului sau, caruia i se ataseaza un mecanism ce transforma miscarea de translatie in miscare de rotatie care in cele din urma intoarce arcul motor.

Intors la maxim, timpul de functionare al unui automatic este intre 36 si 48 h. Frederic Piguet, manufactura elvetiana de renume care se specializeaza in mecanisme complicate a produs un mecanism automatic care poate inmagazina energie suficienta pentru 100h.

Ceasurile automatice sut dependente de miscarea bratului pentru a functiona, necesitand insa si intoarcere manuala chiar daca acesta e purtat zilnic. Este recomandabil ca atunci cand lasati jos un ceas automatic, sa il intoarceti pentru ca acesta sa poata functiona la parametri mai mult timp. Daca ceasul nu e purtat zilnic atunci e de preferat sa fie intors cel putin de 2 ori pe saptamana pentru a mentine o functionare constanta, precum si pentru a mentine mecanismul in stare buna. Intoarcerea ceasului mecanic la acelasi moment din zi poate fi transformata intr-o rutina, fiind benefic pentru mecanism.

B

Busola

Este o functie foarte utila in drumetii sau chiar in orase mari si necunoscute. Este prezenta la foarte putine ceasuri, obligatoriu digitale ; ni se afiseaza pe ecran, printr-o valoare intre 0o si 360o, unghiul dintre raza care trece prin "ora 12" si directia nordului geomagnetic.

Precizia nu este chiar de nivelul instrumentelor stiintifice consacrate ; si ar putea fi influentata de diverse campuri magnetice parazite emise de : cabluri electrice aeriene, aparate electrice, ecranari ale structurii de fier a cladirilor.

C

Cadran

Fata a ceasului, din metal sau alt material, pe care se afla diferite marcaje ce indica orele, minutele si secundele. Cadranele variaza foarte mult ca forma, decoratiuni, material etc. Indicatiile sunt date de numerale, diviziuni sau simboluri de diferite tipuri.

Complicatie

Termen provenind din limba franceza (complication), care defineste un set de functii suplimentare ale unor ceasuri de mana mecanice, precum cronograf, alarma, sonerie si altele.

Coroana

Buton care permite intoarcerea unui ceas, reglarea aratatoarelor si/sau corectarea indicatiilor de data. In trecut, ea era folosita si pentru pornirea sau oprirea cronografelor.

Cristal Mineral (geam)

Acest tip de geam se foloseste in mod normal la fabricarea ferestrelor, insa este utilizat frecvent si ca material pentru cadranele unor ceasuri. Este mult mai rezistent la zgarieturi decat un geam sintetic, insa este usor casant.

Cronograf

Cronograful este un ceas capabil sa indice ora exacta si sa functioneze ca un cronometru simultan. Este un aparat automat de precizie, prevazut cu un mecanism de ceasornic, care inregistreaza inceputul si sfarsitul unei actiuni sau al unui fenomen în desfasurare prin apasarea unor butoane. Acesta este folosit in fizica, în aviatie, in sport.

Indicatia timpului nu este afectata de manipularea partii de cronograf. Asemenea cronografe permit masuri prin aditionare, adica masurarea timpului poate fi oprita şi ulterior continuata de la ultima oprire.

Cronometru

Cronometrul este un ceas special, care are functiuni specifice, de masurat cu mare exactitate doar intervale de timp. Precizia acestuia trebuie testata în cadrul unui control de 15 zile de catre un serviciu oficial de orologerie (de exemplu de catre COSC în Elvetia).

In cele cinci poziţii standard: coroana in stanga, coroana in sus, coroana în dreapta, cadran in sus si cadran in jos, abaterea de mers medie zilnica trebuie sa ramana intre -4 şi + 6 secunde. Toate ceasurile sunt testate la temperaturile de 4°, 20° şi 36°. Numai ceasurile care au trecut toate testele primesc un certificat si pot afisa pe cadran mentiunea "cronometru". Acest mecanism a devenit indispensabil in intrecerile sportive si in stabilirea recordurilor pe o durată fixa de timp.

D

Data

Numeral ordinal ce se refera la o zi a lunii (de ex.: 28 februarie). Ceas cu data: ceas ce indica data, luna si cateodata anul si fazele lunii. Cunoscut si sub denumirea de ceas-calendar sau calendar. Calendar perpetuu: ceas ce indica anii bisecti cat si data.

Digital (afisaj)

Afisaj electronic al ceasului, unde ora este indicata numeric, intocmai ca la un calculator.

Durata de mers

Perioada care trece de la intoarcerea completa a unui ceas mecanic pana la oprirea completa a acestuia.

E

EOL

(1) Acest mecanism quartz este prevazut cu un indicator de durata a vietii EOL (End of Life). Bateria trebuie sa fie inlocuita in termen de doua saptamani in momentul in care indicatorul secundar incepe sa sara la un interval de 4 secunde cu cate 4 unitati, aratand in continuare ora precisa.
(2) Aceasta functie avertizeaza epuizarea rezervei de energie. Secundarul ceasului bate din 2 in 2 sau din 4 in 4 secunde.

G

G-Shock

Carcasa, bratara, geamul si butoanele ceasului sunt proiectate pentru a rezista foarte bine la socuri si vibratii cauzate de loviri in sporturile extreme, mersul cu motocicleta sau contactul cu apa si noroiul.

Gagarin

“ Yuri Gagarin” Sturmanskie - este primul ceas din lume ajuns in spatiu la mana lui Yuri Gagarin in 1961

Geam safir

Cunoscut si sub denumirea de safir sintetic, acesta este fabricat dintr-o combinatie de sticla cu safir. De exemplu, Seiko a dezvoltat un tip de cadran din sticla minerala, acoperit cu un strat de safir sintetic. Acest compus poarta denumirea de Sapphlex.

ghiosat

Ornament gravat, in linii intretaiate, drepte sau ondulate, in bijuterie. Desen complex din linii drepte, frante, spirale etc., care formeaza fondul unor hartii cu valoare nominala. (< fr. guillochis)

I

Indicator

Piesa fabricata din metal usor si subtire, variabil ca forma, ce se misca pe un cadran gradat. Ceasurile au in general trei indicatori ce arata orele, minutele si secundele.

K

Kinetic

Face referire la linia Seiko de ceasuri kinetice. Aceasta tehnologie inovatoare are un mecanism bazat pe quartz, care nu foloseste o baterie. Miscarea incheieturii incarca un acumulator care agreneaza mecanismul. Odata acumulatorul incarcat, modelele mai performante isi vor fi stocat energie pentru 724 de zile, fara a fi purtate. Desigur, daca ceasul este purtat zilnic, acumulatorul este incarcat in mod continuu. Ceasul alerteaza in momentul in care ramane fara energie, prin miscarea secundarului din doua in doua secunde.

O

Otel inoxidabil

Aliaj de diferite metale: otel, nichel si crom, cu adaosuri de molibden sau de tungsten. El nu oxideaza, prezinta o mare rezistenta si este antimagnetic, este insa relativ dificil de prelucrat.

P

Pedometru

Pedometrul este un dispozitiv portabil si electronic care numara pasii facuti de o persoana, fiind util in jogging, trekking si calatorii.

Folosit initial in sport si de entuziastii activitatii fizice pedometrele devin acum populare ca dispozitive de masurare si motivare pentru exercitiul fizic. Pot fi purtate la curea zilnic si mentinute pe tot parcursul zilei ; acestea inregistreaza cati pasi s-au facut in ziua respectiva si deci mai departe cati kilometri (Distanta = numarul de pasi X lungimea medie a pasului).

Pedometrele ofera incurajare unei persoane sa fie in forma si sa slabeasca. Sunt recomandati 10.000 de pasi pe zi (8 km) ca standard pentru un stil de viata activ desi acest aspect este dezbatut intre experti. O persoana care face 10.000 de pasi pe zi, arde suplimentar intre 2000 si 3500 de calorii pe saptamana.

S-a aratat in studii clinice ca ajuta, prin motivare, la cresterea activitatii fizice si de asemenea la reducerea tensiunii si a indicelui masei corporale.

Perla

Culoare argintie, cu luciu ca de sidef, lucios si cu irizatii (coloratie similara a curcubeului, ansamblu de culori si de nuante variabile, aparuta in urma unui proces de interferenta a luminii albe prin straturi transparente subtiri)

PVD

Acesta este un invelis de finisare extrem de durabil, aplicat deasupra unui substrat de crom sau crom satin. Acronimul PVD se traduce prin Depunere Fizica de Vapori. Un material durabil precum zirconiul este vaporizat intr-o camera cu vacuum si incarcat electric pentru a fi atras pe suprafata unei componente. In timpul acestui proces, o combinatie de gaze este eliberata in camera, iar rezultatul este o colorare a noului strat exterior format.

Q

Quartz (mecanism)

Ceasurile cu mecanism quartz masoara timpul avand la baza un fenomen mecanic, si anume vibratia unui cristal de quartz, sistemul de functionare bazandu-se pe proprietatea piezoelectrica a cristalelor din acest mineral. Un ceas cu un astfel de mecanism are avantajul ca odata potrivit, ceasul are abateri extrem de mici (de ordinul zecimilor de secunda pe zi) si va confera o autonomie de functionare ridicata.

R

Repere si indicatoare fosforescente

Ecranul ceasului are un strat luminos care confera o luminozitate a ecranului dupa o scurta expunere la lumina

Rezistenta la apa (water resistant)

Rezistenta la apa este masurata in bari (unitate de presiune, 1 bar fiind echivalent cu 1 atmosfera) iar ceasurile sunt testate la aceste presiuni pentru o anumita perioada de timp. Presiunea foarte mare, precum cea intalnita in cazul scufundarilor, poate sa depaseasca aceste limite, asa ca daca sunteti un scafandru pasionat veti avea nevoie de un ceas care sa tolereze o astfel de presiune.

Producatorii masoara deseori aceasta rezistenta la apa la un numar de picioare (ft), metri (m) sau atmosfere (atm). Ceasurile marcate "water resistant", cu sau fara alte indicatii de presiune crescuta, trebuie sa fie conform standardului NIHS 92-10 (corespunzator standardului international ISO 2281). Astfel de ceasuri sunt proiectate pentru viata de zi cu zi si trebuie sa fie rezistente la apa in timpul exercitiilor fizice precum inotul de scurta durata.

Ceasurile pentru scufundari trebuie sa aiba o rezistenta la apa de minim 330 picioare - aprx. 100 metri (aceasta valoare minima fiind valabila pentru scufundarile neprofesionale). De asemenea, ele trebuie sa aiba un controlor de timp si sa se conformeze standardelor NIHS 92-11 (ISO 6425): luminozitate, rezistenta la socuri, anti-magnetism, soliditatea curelei.

Etanşeitatea ceasurilor respectă standardele DIN 8310 sau ISO 2281. Aceste standarde descriu diferitele categorii de rezistenţă la apa, precum şi metoda de testare utilizată pentru a determina etanşeitatea la apă. Fac excepţie modelele care nu au menţiunea "Water Resist" (rezistent la apă). Aceste ceasuri nu pot intra în contact cu apa sub nici o formă.

În realitate, rezistenţa la apă conform standardelor DIN 8310 şi ISO 2281, nu constituie o caracteristică permanentă, întrucât garniturile sunt supuse procesului de uzură naturală. Temperaturile extrem de ridicate sau de joase, solvenţii şi produsele cosmetice pot accelera acest proces, iar ca urmare garniturile devin fragile şi poroase astfel nemaiputând fi garantată etanşeitatea produsului. Ceasurile trebuie utilizate într-o gamă rezonabilă de temperaturi, între + 10°C şi + 50°C.

Utilizare:
Aceste norme sunt aplicabile tuturor ceasurilor de mână.

Ceasurile care au indicată o anumită rezistenţa la apă nu pot fi utilizate în mod direct la adâncimea respectivă, deoarece aceasta constituie doar presiunea la care a fost testat ceasul. Un ceas este rezistent la influenţa apei asupra sa la o presiune statică specificată (spre exemplu 10 Bar) şi la o imersiune teoretică în apă la adâncimea specificată.

Din cauza mişcărilor în apă, ca de exemplu înotul rapid sau impactul cu apa, presiunea dinamică poate depăşi cu mult presiunea statică specificată iar acest lucru poate afecta etanşeitatea ceasului la intrarea în apă.

Categorii de etanşeitate (5 ATM (BAR) / 50 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 5 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 50 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este potrivit numai pentru utilizare în activităţile de rutină ca de exemplu duş, baie sau spălarea mâinilor.

Categorii de etanşeitate (10 ATM (BAR) / 100 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 10 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 100 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru activităţi de înot frecvent sau de snorkeling.

Categorii de etanşeitate (20 ATM (BAR) / 200 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 20 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 200 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru scufundarea fără echipament.

* Valorile indicatoarelor nu se referă la adâncimea de scufundare ci la presiunea exercitată în timpul testului de etanşeitate. (ISO 2281)

Rigla

Functia poate fi folosita pentru a face diverse calcule, ex. ruta de zbor, viteza sau consumul de combustibil. Este utilizata in special la ceasurile pentru aviatori.

Rubine

Cunoscute si sub denumirea de jewels, au fost folosite pentru prima oară de orologerii britanici pentru a reduce frecarea axelor rotitoare în ceas şi a mări longevitatea acestora. Rubinele sintetice sunt folosite în mecanismele de ceas din anul 1902.

S

Safir

Safirul este un material foarte dur si cu un grad de transparenta ridicat, realizat din cristalizarea oxizilor de aluminiu la temperaturi extrem de ridicate. Chimic, safirul sintetic este identic safirului natural folosit in industria bijuteriilor, diferenta fiind facuta de agentii coloranti care dau pietrelor diferite nuante. Cand safirul sintetic este introdus la temperaturi inalte, formeaza mase rotunde care sunt taiate cu un ferastrau din diamant, apoi fiind supuse la diferite procese de transformare pentru a le aduce la forma dorita.

Pe Scara lui Mohs, care indica duritatea mineralelor de la 1 la 10, unde 1 este cel mai putin dur iar 10 cel mai dur, safirul ocupa pozitia 9 (diamantul este pe pozitia 10).

Este dificil sa fie facuta o distinctie intre un cristal mineral si un cristal safir. Pretul ceasului, precum si garantia fabricantului sunt cele mai bune puncte de referinta. Cea mai buna maniera de a afla din ce tip de cristal este cadranul ceasului dvs, desi este cea mai putin folosita, este sa incercati zgarierea cu un obiect metalic. Safirul nu va suferi nici cea mai mica dauna.

Safirul este utilizat de toate marcile de ceasuri de prestigiu la cel putin unul dintre modelele sale.

Safir

Safirul este un material foarte dur si cu un grad de transparenta ridicat, realizat din cristalizarea oxizilor de aluminiu la temperaturi extrem de ridicate. Chimic, safirul sintetic este identic safirului natural folosit in industria bijuteriilor, diferenta fiind facuta de agentii coloranti care dau pietrelor diferite nuante. Cand safirul sintetic este introdus la temperaturi inalte, formeaza mase rotunde care sunt taiate cu un ferastrau din diamant, apoi fiind supuse la diferite procese de transformare pentru a le aduce la forma dorita.

Pe Scara lui Mohs, care indica duritatea mineralelor de la 1 la 10, unde 1 este cel mai putin dur iar 10 cel mai dur, safirul ocupa pozitia 9 (diamantul este pe pozitia 10).

Este dificil sa fie facuta o distinctie intre un cristal mineral si un cristal safir. Pretul ceasului, precum si garantia fabricantului sunt cele mai bune puncte de referinta. Cea mai buna maniera de a afla din ce tip de cristal este cadranul ceasului dvs, desi este cea mai putin folosita, este sa incercati zgarierea cu un obiect metalic. Safirul nu va suferi nici cea mai mica dauna.

Safirul este utilizat de toate marcile de ceasuri de prestigiu la cel putin unul dintre modelele sale.

Secunda

Secunda, avand simbolul „s”, este o unitate de masura pentru timp. In Sistemul International este una dintre cele sapte unitati fundamentale. Este definita ca durata a 9.192.631.770 de perioade ale radiatiei ce corespunde tranzitiei dintre cele doua niveluri hiperfine ale starii fundamentale ale atomului de cesiu 133 în repaus la temperatura de 0 K.

Definitia secundei a fost initial legată de perioada de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe, prin împartirea unei zile solare medii in 24 de ore, a fiecarei ore în 60 de minute, respectiv a fiecarui minut în 60 de secunde. Acest mod de definire a fost suficient de precis pana cand au aparut ceasuri mai exacte care au dovedit ca rotatia Pamantului nu are o perioada constanta. In raport cu stelele rotatia Pamantului in jurul proprie sale axe are loc in 23 h 56 min 4 sec, aceasta fiind durata unei zile siderale.

Skeleton

Termen folosit pentru a descrie un ceas automatic prin al carui geam se vede mecanismul ceasului.

stantata

Stanta = Unealtă folosită la imprimarea sub presiune a unui model pe suprafața unei piese.

Superluminova

Superluminova este numele unui brand sub care sunt adunate aluminatul de strontiu cu baza non-radioactiva si pigmenti fotoluminiscenti non-toxici sau fluorencenti aflati de pe indicatoarele unui ceas (secundar, minutar, orar, cifre, cadran). Aceasta tehnologie ofera o stralucire de pana la 10 ori mai buna decat materialele bazate pe sulfura de zinc.

T

Termometru

Ceasul are inglobat in carcasa un senzor termic cu care poate citi temperatura mediului ambiant.

Pentru a avea o masurare corecta trebuie mai intai sa dati jos ceasul de la mana si sa asteptati circa 15 - 20 de minute pentru a-i da timp carcasei sa-si egalizeze temperatura cu cea a mediului din jur , ea fiind incalzita de contactul cu pielea mainii dvs.

Titan

Titanul este un element chimic cu simbolul Ti și numărul atomic 22.
Titanul este un metal foarte usor si extrem de dur. Este rezistent la variatii extreme de temperatura si este foarte cunoscut pentru proprietatile sale anti-alergice. Titanul este des folosit in industria aeriana si in chirurgie.
În starea sa pură, titaniul este la fel de dur ca unele tipuri de oțel, dar cu 45% mai ușor.
Proprietatea chimică a titanului cea mai notabilă este rezistența sa excelentă la coroziune (inclusiv față de apa de mare, apa regală și clor); este aproape la fel de rezistent ca platina, capabil de a se împotrivi atacurile cauzate de acizi sau clor dizolvat în apă, dar este solubil în acizi concentrați.
Are o densitate mică și este un metal de tranziție dur, lucios cu o culoare argintie.

Tough Solar

Mecanismul ceasului este alimentat de curentul electric produs de o celula fotoelectrica dispusa pe marginea geamului ceasului.

Curentul stocat in acumulator poate tine in functiune ceasul mai multe luni (circa 6 ... 23 de luni in functie de model) chiar daca e tinut la intuneric ! dar avand functia de conservare a energiei activata.

Tritium

Ceasurile sunt dotate cu sistem de iluminare pe baza de tritiu. Aceste mici tuburi sunt sigilate la presiuni mari, sunt rezistente la apa, ulei si la cele mai corozive materiale. Cu o cantitate minima de tritiu marcajele ceasurilor devin luminiscente continuu, timp de peste 20 de ani

Twin Sensor

Ceasul are inglobat in carcasa 2 senzori (dintre cei 3 descrisi mai jos) care furnizeaza masuratori despre :
- orientarea fata de punctele cardinale (busola)
- temperatura ambientala (termometru) ; functioneaza doar pt.intervalul : -10°...... 60°C
- presiunea aerului (barometru) cu ajutorul careia se calculeaza altitudinea. Masuratorile pot fi facute in intervalul de presiune : 260....1100 hPa, adica in intervalul de altitudine : -700...10.000 m

W

Waveceptor

Ceasuri pe baza de cuarţ, sincronizate automat cu emiţătorul de semnale orare DCF77 din Mainflingen, Germania, care la rândul lui este sincronizat cu un orologiu atomic. In SUA, astfel de ceasuri se sincronizeaza cu un ceas atomic aflat in Forth Collins, Colorado.

Receptionarea corecta a semnalului poate fi dificila sau chiar imposibila in urmatoarele conditii: In interiorul sau printre cladirile inalte, in interiorul unui vehicul, in apropierea electrocasnicelor sau telefoanelor mobile, in apropierea unui santier, aeroport sau alte surse de zgomot electric, in apropierea liniilor de inalta tensiune, in zonele montane.

Y

Yacht Timer

Ceasul ofera diverse tipuri de cronometrari care se folosesc la concursurile (regatte) dintre ambarcatiuni.
Sunt folosite durate de cronometrare specifice tipurilor de intreceri, sunt emise alarme de avertizare la anumite momente ale cursei.

Produs adăugat la comparaţie

Acest magazin utilizează cookie-uri și alte tehnologii pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Daca ati luat la cunostinta termenii legati de "Politica de confidentialitate" puteti continua pe site.

Produs adăugat la lista de dorințe